Άρθρα, Εκδοτικά μονοπάτια

Πόσο εύκολο είναι σήμερα να εκδώσει κάποιος ένα βιβλίο;

Στην ερώτηση: «Πόσο εύκολο είναι σήμερα να εκδώσει κάποιος ένα βιβλίο;» βάσει της κοινής λογικής οι περισσότεροι θα ανέμεναν, πως η απάντηση είναι: «πάρα πολύ εύκολο». Είναι όμως πράγματι έτσι; Ας δούμε λοιπόν, πώς έχουν κάποια πράγματα.

Μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο αυτήν την στιγμή, υπάρχουν εκατοντάδες εκδοτικοί οίκοι και χιλιάδες δημιουργοί. Το γεγονός αυτό από μόνο του, έχει ως αποτέλεσμα ποικίλες καταστάσεις και συνέπειες. Τι εννοούμε:

Είναι πάρα πολύ δύσκολο καταρχήν, να απορροφηθούν όλοι αυτοί οι δημιουργοί από τους εκδοτικούς οίκους. Έτσι τις περισσότερες φορές βρίσκονται σε αναμονή, η οποία είναι μεγάλη, μέχρι να έρθει κι η δική τους σειρά, ώστε να πιάσουν στα χέρια τους το έργο τους. Το ίδιο δύσκολο είναι και για τα βιβλιοπωλεία, να δεχτούν όλο αυτόν τον όγκο των καινούργιων βιβλίων κι ακόμη δυσκολότερο η επιλογή τοποθέτησής τους σε βιτρίνες ή σε περίοπτη θέση στα ράφια τους. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.

Όσο πιο μεγάλος είναι ένας εκδοτικός οίκος, τόσο έχει και την μεγαλύτερη ευχέρεια να προωθήσει τα βιβλία του. Ακόμη κι αυτός όμως, θα λειτουργήσει εκ των πραγμάτων επιλεκτικά. Δεν μπορεί να το κάνει για όλους τους συγγραφείς του. Οπότε λειτουργεί με τα δικά του κριτήρια. Το δύσκολο είναι για τους πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς, χωρίς βέβαια όλα αυτά να έχουν σχέση με την αξία τους.

Κάθε δημιουργός είναι υπερήφανος για το έργο του, όπως είναι φυσικό. Έχει τα όνειρά του και στοχεύει να πάει ψηλά. Έχει κι αυτός τις δικές του απαιτήσεις. Πολλές φορές όμως, δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τους παλαιότερους και εμπειρότερους, οι οποίοι είναι ήδη καταξιωμένοι. Η δική του καταξίωση μπορεί να αργήσει πολύ.

Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως οι εκδοτικοί οίκοι πέρα από το πνευματικό σκέλος, είναι κι αυτοί επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να επιβιώσουν. Θα κάνουν τις δικές τους επιλογές, θα έχουν τα δικά τους κριτήρια. Θα κάνουν στους δημιουργούς, τα οικονομικά πακέτα έκδοσης που θεωρούν κατάλληλα για το όφελος της επιχείρησης, θα δώσουν τα ανάλογα ποσοστά, θα  διαρρυθμίσουν ανάλογα τις τιμές πώλησης κάνοντας ακόμη και προσφορές κ.τ.λ.

Πολλές φορές ένας δημιουργός αντιμετωπίζοντας όλα αυτά, αναρωτιέται, κατά πόσο αξίζει να εκδώσει το έργο του. Σε κάποιες περιπτώσεις φταίνε κι οι εκδοτικοί οίκοι, σε κάποιες όμως όχι. Ο κάθε εκδοτικός οίκος το μόνο που έχει να κάνει, είναι να τηρεί κατά γράμμα τις συμφωνίες και να δείξει ότι αγκαλιάζει με αγάπη το κάθε έργο, διότι για τον δημιουργό είναι πνευματικό του παιδί, κομμάτι του εαυτού του. Κυρίως αυτό θέλει να βλέπει ο κάθε δημιουργός για το έργο του. Ο κάθε εκδοτικός οίκος, οφείλει να το λαμβάνει αυτό πολύ σοβαρά υπόψιν.

Εμείς στις εκδόσεις Γλαυκώπις κατανοούμε πλήρως, όλα αυτά που προαναφέρθηκαν. Αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε με το χέρι στην καρδιά, είναι πως θα αντιμετωπίσουμε και θα αγκαλιάσουμε το έργο σας, σαν να ήταν δικό μας. Θα κινηθούμε υπό αυτές τις συνθήκες, έστω κι εναλλακτικά όπου χρειαστεί και με ευελιξία. Άλλωστε, είμαστε κι εμείς δημιουργοί κι έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες και ελληνόφωνους ανά την υφήλιο. Είτε θέλετε να εκδώσετε είτε έχετε κάποιες ιδέες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Είμαστε πάντα στην διάθεσή σας και θα χαρούμε πολύ, να γνωριστούμε και να μιλήσουμε προσωπικά, για ό,τι σας απασχολεί, όποια απορία έχετε.

Με εκτίμηση,
Εκδόσεις Γλαυκώπις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *